ВНИМАНИЕ, ШОФЬОРИ! ВЕЧЕ ТИКВАТ ДИРЕКТНО В ЗАТВОРА!

ВНИМАНИЕ, ШОФЬОРИ! ВЕЧЕ ТИКВАТ ДИРЕКТНО В ЗАТВОРА!

Санкцията важи и за коли без “Гражданска отговорност” До една година затвор и глоба от 500 до 1000 лева ще плащат нарушителите на пътя, които не са си платили глобите в срок. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, обнародвани в края на ноември.

Същото наказание чака и шофьори, които нямат сключена застраховка “Гражданска отговорност”. Причината е, че от 1 януари КАТ прекратява служебно регистрацията на коли без полицата.

Според запознати в момента 150 000 коли са с прекратена регистрация по тази причина. Текстовете в НК гласят, че наказанието до една година затвор и глобата ще са за шофьорите на коли, които не са регистрирани по надлежния ред, пише „24 часа“. 

В текстове в Закона за движение по пътищата, приети окончателно през миналата седмица, депутатите разписаха при какви нарушения колата ще остава без регистрация. След това шофьорът ще бъде съден по НК. Това ще става, ако има превишение на позволенета скорост с над 50 км в час, ако собствениците организират гонки или предоставят колата си за участие в тях. Наказанието ще се налага и на водачи с над 0,5 промила алкохол в кръвта, на употребили наркотици или отказали да бъдат проверени.

След като влязат в сила промените в Закона за движение по пътищата и КАТ започне да дерегистрира коли за нарушения, техните шофьори ще бъдат наказвани по реда на Наказателния кодекс. Още по-сурови наказания са предвидени за джигитите, които си позволяват да шофират с отнета книжка. Те могат да влязат за до три години в затвора и да бъдат глобени с между 200 и 1000 лева. Ако нарушителят на пътя не е осъждан, ще се освобождава от наказателна отговорност, казва адвокат Марин Марковски пред 24 часа. Той обясни, че при първо нарушение ще се плаща глоба, а в затвора ще влизат рецидивистите. Това може да стане с решение на прокурор, който да поиска от съда административна санкция за провинилия се. При второ или системно нарушение той ще носи наказателна отговорност.

Източник: bradva.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *