Как ни се отразяват излишните килограми

Как ни се отразяват излишните килограми

Хората на средна възраст с наднормено тегло имат същото количество бяло вещество в мозъка, като на слаб човек по-възрастен с 10 години. Ако резултатите бъдат потвърдени, това би означавало, че затлъстяването играе сериозна роля по отношение стареенето и свиването на човешкият мозък.„Със стареенето нашите мозъци естествено намаляват размера си, но не е ясно защо хора с наднормено тегло страдат от по-голяма редукция в количеството бяло вещество“, заяви Лиса Ронан от университета в Кеймбридж, един от участващите в проучването изследователи, пише научното издание „Сайънс алърт“, цитиран от vesti.bg.
 
„Можем само да предполагаме дали наднорменото тегло предизвиква тези промени или самото то е следствие от изменения в мозъка“, допълни тя.
 
527 души на възраст между 20 и 87г. са участвали в изследването
Резултатите са разпределени в две групи в зависимост от индекса на телесна маса на хората.
Сравнявайки количеството бяло мозъчно вещество, изследователите са установили, че мозъците на хората с наднормено тегло са приблизително с 10 години по-възрастни от тези на хората на същата възраст, но по-слаби.
 
С други думи 50-годишен човек с наднормено тегло има същото количество бяло вещество като 60-годишен слаб човек.
 
Въпреки намаляването на бялото вещество обаче проучванията са показали, че няма признаци за намаляване на когнитивните способности, което е анализирано чрез IQ-тест.
 
Учените са забелязали още, че редуцирането на веществото се открива само при хора на средна възраст, но не и по-млади.
 
Това не е единственото проучване, което показва как начинът ни на живот може да има негативен ефект върху нашия мозък

Източник: blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *