Мащабано проучване установи къде живеят най-високите и най-ниските хора на планетата

Мащабано проучване установи къде живеят най-високите и най-ниските хора на планетата

Ако искате да видите високи мъже, посетете Холандия. Високи жени? Идете в Латвия, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на резултатите от най-мащабното по рода си проучване, посветено на ръста.В САЩ, които изостават по този показател, средната височина за възрастен индивид е спряла да се увеличава преди около 20 години, съобщи БТА.
 
Това са установили изследователи, които са анализирали едновековни данни от 200 страни за ръста на обитателите им. Резултатите от проучването са публикувани в научно списание.
 
Средните стойности за ръста са показател за изхранването, здравеопазването, заобикалящата среда и общото здраве на населението от вътреутробното развитие до юношеството, отбелязва Маджид Езати, ръководител на изследването от лондонския Импириъл колидж.
 
Децата и тийнейджърите например, които са по-добре изхранени и живеят в по-добра среда, са по-високи. Гените също оказват влияние върху човешкия ръст, обяснява експертът.
 
Изследователите са изчислили средната височина за индивиди на 18 години – приблизителната възраст, на която човек спира да расте. Анализът им е базиран върху над 1400 проучвания, обхванали над 18,6 милиона души, достигнали въпросната възраст в периода между 1914 и 2014 г. Експертите отчитат, че резултатите от настоящия анализ като цяло потвърждават данните от предишни изследвания.
 
Според новия анализ най-високите мъже на планетата са холандците със среден ръст 182,5 сантиметра. Следват ги представителите на силния пол в Белгия, Естония, Латвия, Дания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Сърбия, Исландия и Чехия.
 
Най-високите жени на планетата са латвийките със среден ръст 170 сантиметра. В Топ 10 на страните според ръста на обитателките им намират място още Холандия, Естония, Чехия, Сърбия, Словакия, Дания, Литва, Беларус и Украйна.
 
За сравнение – преди сто години мъжете в Холандия са били на 12-о място по ръст, а жените в Латвия – на 28-о.
 
За периода от 100 години, който анализът покрива, най-голямо увеличение на ръста е отчетено за жените от Южна Корея и мъжете от Иран – съответно с 20,2 сантиметра и 16,5 сантиметра.
 
В САЩ за посочения период мъжете са прибавили към ръста си 6 сантиметра, а жените – 5 сантиметра. Американците и американките понастоящем заемат съответно 37-о и 42-о място по височина.
 
Анализът показва, че средният ръст за 18-годишните жители на САЩ е достигнал максимума от 177,5 сантиметра за мъжете през 1996 г. и от 164 сантиметра за жените през 1988 г. От тогава растежът на американците е спрял, но не е отчетено съществено понижение. След САЩ повечето западни страни, в това число и Холандия, също са достигнали пика по отношение на ръста.
 
Ръстът оказва влияние върху живота и здравето на хората, напомнят специалистите. Предишни проучвания са показали, че по-високите индивиди живеят по-дълго. Според други изследвания хората с по-висок ръст са по-застрашени от рак на простатата или яйчниците.

Анализът показва също, че най-ниски са мъжете в Източен Тимор със среден ръст 160 сантиметра. Следват ги обитателите на Йемен, Лаос, Мадагаскар, Малави, Непал, Руанда, Маршаловите острови, Филипините и Мавритания.
 
Най-ниските жени на планетата са жителките на Гватемала със среден ръст 149,4 сантиметра. След тях се нареждат обитателките на Филипините, Бангладеш, Непал, Източен Тимор, Мадагаскар, Лаос, Маршаловите острови, Индия и Индонезия.
 

Източник: blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *