НИМХ: Септември идва с дъжд, жълт код в шест области днес

dyjd

Деветкратна ще е разликата между минималните и максималните температури – от 4 до 36 градуса

За понеделник в 6 области в Северозападна и Югозападна България е обявен жълт код за опасни горещини. Очакваните максимални температури са до 37 градуса. И през новата седмица очакваме лятото да продължи с пълна сила.
Температурите ще останат без промяна, а заоблачаване, но без валежи ще има чак в четвъртък. 

„Септември месец също ще започне с доста високи температури. В повечето райони в страната ще са по-високи от обичайните. Промяна във времето се очаква около към 5-6 септември. Към края на десетдневието се очаква вероятността за по-значителни валежи да нарасне и температурите да се понижат съществено с между 5 и 10 градуса. В отделни райони ще има и температури под 20 градуса. Следва временно стабилизиране с повишение на температурите. Валежи се очакват около 14 и 18 септември”, информира синоптикът от БАН Анастасия Стойчева, цитирана от Нова тв и Блиц.

Между 31 и 36 градуса ще бъдат най-високите температури през септември у нас. Най-ниските ще са между 4 и 9 градуса,  прогнозира Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около и над нормата.
Средната месечна сума на валежите през септември за равнините ще е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланински райони – от 50 до 80 литра на квадратен метър.

Месецът ще започне със слънчево и горещо време, като максималните температури на места ще достигат и надхвърлят 35 градуса. По думите на синоптика условия за превалявания ще има и в началото на второто десетдневие на септември.

През третото десетдневие тенденцията е да има повече спокойни и слънчеви дни. Температурите като цяло ще са близки до средните за месеца. Валежите ще са малко, с по-голяма вероятност около средата на десетдневието. Те ще са последвани от краткотрайно застудяване, при което по високите полета са възможни и първите слани.

На 23 септември в 11 часа и 22 минути е есенното равноденствие и започва астрономическата есен./петел

Ако статията Ви е информирала или просто ви е допаднала, моля СПОДЕЛЕТЕ я с приятелите си. Екипът на http://skafeto.net/ ще Ви бъде благодарен.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *