Чуйте за опасната мода сънбърн арт, за да не я видите

1_11233

 

Представлява умишленото слънчево изгаряне. Хвалят се с него като с аксесоар, а то увеличава вероятността за рак

Най-лошата идея за здравето това лято е да се поддадете на модата да използвате като постоянен аксесоар… слънчевото изгаряне, пише „24 часа“

Тя се казва сънбън арт и все още е екзотика у нас. В това е надеждата да чуете за опасното явление, за да не го видите при свършен факт върху тялото на млад човек от семейството.

Представлява нещо като постоянна татуировка, постигната чрез налагане на шаблон върху различни части на тялото и печене на слънце до изгаряне.

Доскоро такава шарка се постигаше случайно при заспиване под чадъра на плажа. И провокираше тичане за кисело мляко и закачката “дай да ти видя разликата с банския”. Сега е станала повод за “уау!!!” в социалните мрежи. Което накара дерматолози да излязат с официално съобщение, че това повишава риска от най-смъртоносния вид рак на кожата. Предупреждение, което американски издания масово тиражират.

Ако напишете хаштага #sunburnart, ще се ужасите – браузърът ви ще зареди над 70 хиляди нагледни доказателства за опасната тенденция. Толкова е шокираща, че при прохождането й кожните лекари са мислели, че снимките са резултат на случайна немарливост към здравето.

Категорично е доказано, че броят на изгарянията в ранна възраст е правопропорционален на риска за малигнен меланом – агресивен рак на кожата с много висок процент смъртност. Така доц. Жана Казанджиева – опитен дерматолог от Александровска болница и член на ръководството на българското сдружение на лекарите с тази специалност, коментира опасната мода.

Слънчевите изгаряния със сигурност увреждат ДНК. Според най-песимистичните оценки на риска 5 или повече тежки “жигосвания” в младостта са предпоставка за до 80-процентно увеличаване на риска от злокачествените форми на кожен рак. По-популярно казано, опасността се удвоява.

Промените на клетките не само вдигат вероятността те да се изродят до злокачествени, но и ускоряват стареенето и появата на бръчки

Ако не можете да убедите младите хора да избягват прекаленото излагане на слънце в името на здравето, опитайте и с естетическия аргумент, съветват дерматолозите. Сред тях не може да се открие нито един с тен от слънце или солариум. Напротив, когато им се налага да са на открито под лъчите, са най-облечените хора, за да намалят ефекта от ултравиолетовите лъчи. И въпреки това се мажат със слънцезащитни средства.

Дори при облачно време слънчевата радиация стига до земята.

Тя е най-опасна, когато ни атакува мощно и директно в обедните часове. Максимално уязвими са децата и хората със светла кожа, която лесно изгаря. При тях е по-висок и рискът за меланом в очите – също много тежка форма на рак. Част от профилактиката за всички хора е носенето на тъмни очила с качествен защитен филтър.

Ултравиолетов индекс над 5 е знак за внимание

В малки дози ултравиолетовите (УВ) лъчи са полезни – подпомагат организма да синтезира важния за здравето витамин D.

А кожата няма ли да страда? Условието да не възникне проблем за нея е недопускане на зачервяване. Започне ли някакав участък да аленее и да пари, мярката е премината.

За всеки тип кожа, възраст и здравословно състояние във всеки конкретен момент правилото е различно.

Като най-общ ориентир може да се използва съветът на дерматолозите слънчевият витамин да се “взема” до 10-11 часа сутрин и след 16 часа следобед. При това на умерени дози – по 15-ина минути няколко пъти седмично да оставаме под лъчите с голи ръце и крака.

В дните с висок индекс на ултравиолетова радиация е нужно особено внимание. Тогава всеки човек изгаря по-бързо.

Науката вече има доста точни методи да изчисли приблизителното време за безопасните слънчеви бани с т.нар. УВ калкулатори. Затова социално ангажираните медии наред с прогнозата за времето дават информация и за индекса на слънчевата радиация. Практиката е традиционна за повечето държави в Европа и САЩ.

Силата на радиацията се изразява в международно приети нарастващи степени от 0 до 11. Ако стойността е над 5, се смята за опасна. У нас през лятото тя рядко пада под рисковите граници. Според кожните лекари фотозащита трябва да се включва още след 3-а степен. След 7-8 е по-добре да се избягва излизането в обедните часове, ако то може да се отложи.

Актуална всекидневна прогноза за големите градове прави Геофизическият институт на БАН. В зависимост от силата на лъчите може да се изчисли колко минути е безопасно да остане човек под слънцето.

Източник: http://bradva.bg/

Ако статията Ви е информирала или просто ви е допаднала, моля СПОДЕЛЕТЕ я с приятелите си. Екипът на informaciq.net ще Ви бъде благодарен.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *