GSM-ът става лична карта

20150507.aiymylrcjz

 

По интернет ще се предлагат повече услуги на администрацията

Мобилният телефон ще може да изпълнява ролята на лична карта при общуване на гражданите с държавната администрация, пише „Стандарт“. Това предвижда нов закон за електронната идентификация, който е подготвен от министерството на транспорта и предстои да бъде гледан от Министерски съвет.На гражданите ще се предоставя възможност да притежават уникален идентификатор (електронен идентификатор), чрез който ще може да ползват по интернет редица услуги от ведомствата. Електронната идентификация ще може да се съхранява и активира чрез различни носители на цифрова информация, включително познатите лични карти, но ще може да се използват и банкови карти, смарт карти, както и мобилни телефони итаблети. Електронната идентификация, или е-подписът ще могат да бъдат вграждани в новите документи за самоличност, издаването на които ще започне от 2016 г. Електронната идентификация ще съдържа лични данни като трите имена на кирилица, трите имена на латиница, ЕГН и дата на раждане.

Електронната идентичност ще дава възможност всеки гражданин да заявява и получавала електронни услуги от администрацията, както и да участва в други електронни процеси свързани с електронното управление и бизнеса.
Е-идентификатор ще могат да получат всички български граждани, навършили 14-годишна възраст, както и постоянно пребиваващите в страната чужденци.

Източник: http://bradva.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *