Зъболекарският кабинет на ужасите пак отвори врати!

София, България

През лятото на 2014 година Нова телевизия получи сигнал за странните условия, в които работи зъболекарят д-р Тайсир ел Джамал Мохамед. Тогава специалистите казаха, че не става въпрос за зъболекарски кабинет, а за вид престъпност. Той работеше без задължителния автоклав, с който да дезинфекцира инструментите си, казваше, че го прави на друго място. Д-р Джамал нямаше задължителната регистрация и задължителното членство в Зъболекарския съюз. Тогава камерата на Нова засне как той не подмени инструментите преди да прегледа момиче, което нарекохме Калина. На следващия ден той се опита да обясни, че му предстои да се регистрира в Зъболекарския съюз, че не работи и ползва кабинета си като офис и че не дезинфекцира инструментите именно защото не работи. Седмица по-късно така нареченият кабинет беше празен. Д-р Джамал се беше изнесъл, а прокуратурата – сезирана.

7 месеца по-късно, случаят все още се разследва, а д-р Джамал преглежда необезпокояван на друго място, на улица „Антим I” в столицата. Екип на Нова му се обади, за да си запази час и отиде на посочения адрес отново със скрита камера.

В новото помещение наречено „кабинет“ екипът ни се натъкна на същите условия отпреди 7 месеца. Липсват всякакви хигиенни условия, няма мивка, нито автоклав за дезинфекциране на стоматологични инструменти. За да прегледа подставеното лице, д-р Джамал отново използва инструменти, които не са опаковани, нито дезинфекцирани. Не забелязваме да измие ръцете си, нито да постави ръкавици.

Д-р Джамал вече е с платен членски внос в Българския зъболекарски съюз, но не и с регистриран кабинет. Това обаче не го спира да преглежда там. Екипът на Нова потърси стоматолога за коментар, но той отказа среща с мотива, че се намира извън България. И този път той заяви: „Аз вече не работя. От миналия път, когато ме снимахте, аз не съм стъпил на работа”.

В студиото на „Събуди се” председателят на Българския зъболекарски съюз Борислав Миланов обясни, че по случая вече е сезирана комисията по професионална етика на съюза. Наказанията са според устава и според закона за съсловните организации, като най-тежкото наказание е отнемане на права за период от 6 месеца до 2 години”, заяви той. „Пациент, който седне в такава практика за мен е безразсъден”, коментира д-р Миланов.

От столичната здравна инспекция пък обясниха, че в петък тази седмица са извърши проверка на адреса, на който се помещава кабинетът на д-р Джамал. „На адреса не беше открит д-р Джамал, по данни на пациенти, имащи час за 12.00 часа се потвърди за съществуващ дентален кабинет”, съобщиха от РЗИ. На два пъти вчера инспекторите на РЗИ не са имали достъп до кабинета на д-р Джамал.

„В нашата асоциация след лечение има случай на заразен пациент с хепатит C, на който през 2012 година се направи трансплантация на черен дроб”, обясни председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите д-р Пламен Таушанов.

ВИДЕО: http://vbox7.com/play:5819940779

http://www.blitz.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *