Бойко при Путин, ако ГЕРБ бие на изборите….

Хилари Клинтън включи Борисов в новата си книга

София, България

Бойко Борисов ще отиде на официална визита при руския президент Владимир Путин, ако ГЕРБ спечели изборите. Това стана ясно от думите му пред бизнесмени в Стара Загора. Основната тема на разговор между двамата ще е подписаният от кабинета „Орешарски“ договор за „Южен поток“. „Ще се вдигна и ще ида при Путин, ако ГЕРБ спечели изборите“, отсече Борисов по време на срещата. Лидерът на ГЕРБ беше в Града на липите заедно с кмета Живко Тодоров и водача на листата в областта Лиляна Павлова, пише „Стандарт“. Пред местния бизнес тримата представиха управленската програма на ГЕРБ и над два часа отговаряха на въпроси. Изказването на Борисов за газопровода беше провокирано именно от питане на изпълнителния директор на оръжейния завод „Арсенал“ Христо Ибушев.

Според Борисов бившият премиер Пламен Орешарски е подписал договор само с неустойки и разходи, без да са ясни приходите от преноса, както и каква ще е цената на таксите за „Южен поток“. „Ние заварваме договор, в който няма едно изречение за приходите. Затова знам, че водехме спорове какви ще са приходите от „Южен поток“. „И същите тези „сладури“ подписаха и договор за „Уестингхаус“, обясни още лидерът на ГЕРБ. По думите му, ако се разсекретят стенограмите от заседанията при президента, ще стане ясно, че Орешарски не е знаел каква ще бъде неустойката за подписания договор за „Южен поток“, защото „не го е чел“. След това Борисов взе флумастер и нарисува схема на дъската зад него, с която разясни на бизнесмените дадените пари от неговия кабинет за енергетика. Ибушев помоли лидера на ГЕРБ да каже и кои са от започнатите реформи на Орешарски смята да довърши. „Готов съм да поема ангажимент за всяко нещо, което е започнато, да го продължа, ако ми дадете конкретен пример. Има сто неща, които така са забатачени, че ако допреди пет години можех да поема ангажимент, то сега не мога“, обърна се Борисов към бизнесмена. „Кажи кое дело на Орешарски да продължа и ще го направя“, отсече той. По време на срещата стана ясно още, че ГЕРБ ще направи специален закон в подкрепа на инвестициите, където да има единен център за информация за бизнеса и чрез него да се улеснява подаването на документи.

Междувременно от щаба на партията се похвалиха, че бившата Първата дама, а по-късно и държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, е включила в новата си книга „Трудни избори“ и една от срещите си с Борисов. „България винаги е била верен партньор. Въпреки това, когато посетих София през февруари 2012-а година, министър-председателят Бойко Борисов очевидно беше нервен заради срещата ни. „Госпожо секретар, много бях притеснен, когато видях по телевизията как слизате от самолета си. Казаха ми, че когато косата ви е вързана, значи сте в лошо настроение“, казал Борисов. „Погледнах премиера и му казах с усмивка: Просто ми отнема повече време да си оправя косата, отколкото на вас“, пише Хилари в новата си книга. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *