Жегата ни мори сега, усещаме ефектa й след седмица

Пловдив, България

Жегата ни мори сега, но усещаме ефектът й след седмица. Това е констатацията на лекарите от Спешното вътрешно отделение на УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив заради жегите, съобщава „Марица”.Заради адските температури от началото на седмицата масово пациентите пристигат с високо кръвно налягане, а има и случаи на прединфарктни състояния и съмнения за инсулти.

Медиците обаче очакват тепърва увеличаване на потока. Причината е, че влошаването на общото състояние на организма става обикновено седмица, след като живакът в термометрите се задържи около и над 35 градуса. Най-често тогава настъпва хипотония – кръвното налягане пада критично, а това причинява световъртеж, усещане за слабост, причерняване и чувство за общо отпадане на организма. Състоянията допълнително се обострят, ако има и обезводняване.

Дежурните посъветваха по възможност да не се излиза в най-горещите часове на деня, да се приемат поне 3 литра вода и да се избягва консумиране на кафе и алкохол.

Според синоптиците адската жега от последните дни ще продължи до петък, като температурата в Пловдив ще прехвърлят 37-38 градуса./БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *